Pgatour

LPGA Tour

Golf är en sport som lockar många, både spelare och åskådare. Men det är en tuff väg att nå upp till elitnivå, där man kan tjäna riktigt stora pengar. Det är en sport som i början endast spelades av herrar men som idag lockar många kvinnor. Därför startades LPGA-tour. Detta är förkortningen för Ladies Professional Golf Association som startades 1950. Idag är detta den mest etablerade idrottsverksamheten för kvinnor i USA som spelar på proffsnivå. Denna verksamhet arbetar inte bara med att förespråka golfen för kvinnor men delar också ut stipendier, säkerställer att dess medlemmar har en bra sjukförsäkring och arbetar aktivt med att stärka kvinnornas roll inom golfen.

När LPGA grundades 1950 så var det 13 kvinnor som tog initiativet att starta verksamheten. Bland annat så deltog Alice Bauer, Patty Berg och Bettye Danoff. LPGA-touren erbjuder även en utvecklingstour, som handlar om att hela tiden pusha och förbättra den kvinnliga golfen. Denna turnering kallas för Futures Tour och ger chansen till de bästa spelarna att delta på den högsta nivån (med andra ord delta i LPGA-touren). På så sätt får nya spelare chansen att spela med de golfare som befinner sig på den absolut högsta nivån. Vidare så har verksamheten också utvecklat en kvalificeringsskola, som är själva början till att delta både inom Futures Tour och LPGA-tour.

LPGA-touren är alltså damernas version av proffsturnering inom golf. Turneringen går ut på att kora den spelare som under årets gång lyckats samla in mest pengar (USD). Intressant fakta är att när LPGA-tour startades första gången så var den sammanlagda summan 50 000 dollar, medan 2004 summa hamnade på 42 875 000 USD. Detta påvisar verkligen hur mycket golfen växt för damerna. Olika tävlingar som ingår i LPGA-touren är exempelvis VM inom golf för damer, SBS Open, Fields Open, Corona Morelia Championship, LPGA Championship och U.S. Women’s Open.